Star Autoco er en familieeid bilforhandler, som er merkeautorisert på salg og service av Mercedes-Benz på Lørenskog og Skedsmo, samt Mercedes-Benz og Peugeot i Hammerfest. Star Autoco konsernet har i dag ca. 60 ansatte. Samlet omsatte de tre bilforretningene og eiendomsselskapene som inngår i konsernet for rundt 400 millioner kroner i 2012.

Historien begynte i Pakistan

Mohammad Saddiq (i dag 61 år og selskapets styreleder) er født og oppvokst i Pakistan. Etter at hans bror reiste til Norge, og sendte positive meldinger tilbake om livet og jobbmulighetene der, bestemte Mohammad seg for å reise etter. Han kom til Norge i 1971 og fikk først jobb på delelageret til en grossist på Økern. Fem år senere startet karrieren i bilbransjen, da han ble ansatt på Opelverkstedet til Chricobil i Trondheimsveien i Oslo. Verkstedjobben, mange ekstrajobber – og et banklån – gjorde at Mohammad på slutten av 70-tallet kunne kjøpe en liten selveierleilighet i Starveien på Høybråten. Da hadde han også hentet sin kone hjem fra Pakistan, og hun hadde flere overraskelser i vente. For den som har vokst opp på landsbygdene i Pakistan, var nemlig tanken på å skylde noen penger – og kanskje spesielt en bank – ganske absurd. Ikke lenge etter at han hadde kjøpt leiligheten, kom han hjem med en godt brukt Opel Kadett. Da skrek fruen, for dette var helt gal bruk av penger, og bilmekanikeren ble sendt ned på Oslo Bilauksjon for å selge bilen – fort. Mohammad, som hadde regnet med å tape penger på Opelen, endte til sin store overraskelse opp med å tjene 5.000 kroner på bilen i stedet. Det var mer enn en månedslønn hos Chricobil! Dette ble starten på mange kjøp og salg. Med grundige studier av Aftenpostens annonsespalter og mye hardt arbeid – i tillegg til mekanikerjobben.

Star Autoco

Mohammad satt i timevis på bilauksjonene og lærte det meste om priser. Han tjente godt og i 1984 hadde han spart så mye at han kunne si opp den faste jobben, og starte Star Autoco – oppkalt etter hjemmeadressen. Jappetiden hjalp den lille forretningen. For den som hadde penger på bok, kunne kjøpe store partier med brukte biler ganske billig fra inkassoselskapene. Unge Zahid, den eldste av Mohammads to sønner, syklet etter skoletid opp fra Høybråten til butikken på Gjelleråsen og hjalp faren med å fylle ut salgsdokumenter fra A/S Finansiering. Zahid hadde da bodd hjemme hos besteforeldrene i Pakistan i tre år og gått på skole. Han husker fremdeles utsikten til den rikeste mannen i byen og hans Mercedes – den eneste som fantes der. Han lovet seg selv da at “Om jeg noen gang får en bil, skal det være Mercedes”.

Tilbake i Norge ble det bilmekanikerlinjen på Zahid, som etter to ukers utplassering fikk lærlingeplass hos Toyota på Skøyen. Den dagen han fikk fagbrevet, i 1996, ble Zahid tilbudt fast jobb der, men valgte i stedet å begynne hos faren. Det gjorde etterhvert også Mohammads yngste sønn Azer. Han er utdannet fra BI og sitter i dag i Star Autoco konsernets styre.

Bilforretningen

Allerede i 1988 kjørte far og eldstesønn Saddiq forbi bygget i Solheimsveien 62 på Lørenskog, det som i dag er Star Autocos hovedanlegg. 13-åringen pekte på bygningen og sa at det måtte være et fint sted for en bilbutikk. Strategisk plassering og nærhet til kunder var ikke det viktigste da, for Mohammad visste hva de hadde råd til – og hva de ikke hadde råd til. Og dette var altfor dyrt. Men en dag var eiendommen til salgs for en pris de kunne betale, og Star Autoco var virkelig etablert. Zahid var ganske bestemt på at de måtte konsentrere seg om ett bilmerke, og det var liten tvil om hvilket det skulle være. Import og salg av nyere Mercedes-Benz viste seg som en svært god strategi.

Gjennom en årrekke å ha bygget solid kompetanse og omdømme på salg og service av brukte Mercedes-Benz, ønsket Saddiq-familien å bli autorisert nybilforhandler for merket. I 2003 tok Star Autoco første skritt mot dette målet, da de ble merkeautorisert verksted for Mercedes-Benz på Lørenskog. I 2006 kjøpte Star Autoco Mercedes- og Peugeot-forhandler Haugens Bil AS i Hammerfest (i dag Star Autoco Hammerfest AS). Oppkjøpet banet veien for merkeautorisasjon, og dermed salg av nye Mercedes-Benz, på Lørenskog fra 2007. I 2008 åpnet Star Autoco Skedsmo AS – et dedikert varebilsenter for Mercedes-Benz.

I dag er Star Autoco et av de mest profesjonelle selskapene i Mercedes-Benz kjeden i Norge. Forhandleren er også blant de beste på kundetilfredshetsundersøkelser, som kontinuerlig gjennomføres av importøren Bertel O. Steen. “Produktet er gitt, og det selges av mange aktører i vårt område. Det er kundens opplevelser som er det viktige. Det er der vi må vise vår styrke og våre egenskaper, backet opp med solid faglig kompetanse. Der snakker vi om mennesker, og det er først og fremst våre ansatte som er Star Autocos viktigste ressurs”.   Zahid Saddiq, konsernsjef.